Logo

PDSBlog

elo

21

Creo Parametric 4.0 M010 – Uutiset

Aiemmassa blogissani kerroin, että palaan kertoaan Creo Parametricin uusista ominaisuuksista, kun niitä julkaistaan viikkoversioiden myötä. Seuraavien toiminnallisuuslaajennusten lisäksi uutta tulee vielä tulevissakin viikkoversioissa.

Creo Parametricin viikkoversiosta M010 lähtien voidaan laajennetun todellisuuden malleja luoda suoraan (Augmented Reality, AR) Creo Parametricistä. Viikkoversiosta M020 voidaan kytkeä fyysinen tuote virtuaaliseen tuotteeseen. Uutta on myös se, että PTC julkaisee uuden Creo Parametric version vuosittain. Tämä tukee uutta subscription lisenssimallia.

Creo Parametric 4.0 M010 julkaistiin huuhtikuun lopussa ja olen ehtinyt kokeilemaan uutta AR laajennusta. Kokeilin myös sähköisten läpilyöntien ja ryömimisen analysointiin tarkoitettua modulia (Clearance and Creepage Extension) joka yllätykseksemme julkaistiin myös versiossa Creo 4.0 M010.

Toiminnallisuusvertailu aiemman SAX ja nykyisen CCX välillä.

Clearance and Creepage Extension (CCX)

Aiemmin Creo Parametric (Pro/ENGINEER) ympäristössä voitiin analysoida sähkön kulkua laajennuksella, jota kutsuttiin nimellä Spark Analysis Extension (SAX). SAXin avulla käyttäjä löysi helposti tuotteestaan mahdolliset läpilyönnit ilman läpi ja pintoja pitkin. SAX toiminnallisuuslaajennus on nyt nimeltään Clearance and Creepage Extension (CCX). Toiminnallisuus CCX laajennuksessa on pääpiirteissään sama, mutta käytettävyys ja laskennallinen kyvykkyys on ottanut aimo harppauksia eteenpäin.

Mikäli lisäät Creo Parametric malleihisi parametring COMPARATIVE_TRACKING_INDEX, voit kuvata kunkin materiaalin sähkönjohtavuutta. Useamman piirin kuvaaminen, samoin kuin eristeiden ja suojattujen johtimien määrittely onnistuu myös.

Nähdäkseni PTC on todella kehittänyt tätä osa-aluetta Creo Parametricissa. CCX laajennus mahdollistaa sähköisten ongelmien havaitsemisen ajoissa ja antaa käyttäjälleen työkalut niiden korjaamiseen.

 

Laajennettu todellisuus Creo Parametricissa

Eräs pääkehityskohteista PTC:lle on mahdollistaa digitaalisten Creo Parametric 4.0 mallien käyttö laajennetun todellisuuden sovelluksissa. Yksi sovelluskohde 3D mallien käytölle ovat suunnittelukatselmukset tai työohjeet, joissa joko virtuaalitoidellisuudessa (VR) tai laajennetussa todellisuudessa (AR) voidaan tukia mallin toiminnallisuutta tai asennustapaa. Laajennetussa todellisuudessa voidaan tuoda ympäristö jossa 3D mallia tutkitaan mukaan; esimerkiksi kuvaamalla laitetta kameralla.

Uudistettu käyttöliitymä CCX

Creo Parametric 4.0 M010 tuo mahdollisuuden AR mallien julkaisuun suoraan Creon käyttöliittymästä. Creo Parametric tuottaa ThingWorx View yhteensopivia malleja, joita voidaan katsella ilmaisella ohjelmistolla, joka on saatavilla seuraaville alustoille: Apple, Android ja Windows 10.

AR_Creo_300

Luo AR malleja suoraan Creo Parametricilla.

Augmented Reality löytyy Tools välilehdeltä Creo Parametricissa. Julkaistuihin malleihin on mahdollista lisätä ThingMark tunniste, jolla haluttu malli, orientaatio ja koko voidaan tunnistaa. ThingMark tunnisteen asettamisen jälkeen malli voidaan julkistaa PTC:n palvelimelle, jonne käyttäjä kirjautuu perustunnuksilla. Itse ThingMark tunniste voidaan sitten jaella vastaanottajille sähköpostilla tai paperilla. Kun loppukäyttäjä haluaa katsoa luotua AR mallia, hän avaa ThingWorks View sovelluksen ja lukee ThingMark tunnisteen.

Jokaiselle Creo Parametric käyttäjälle on varattu ilmainen mahdollisuus julkaista viisi AR mallia, jotka voidaan liittää yhteen ThingMark tunnisteeseen. Mikäli julkaiset enemmän malleja poistuvat aiemmat mallit katseltavien jouksosta.

ThingMark tunnisteen lukeminen

AR mallien luominen suoraan Creo Parametricistä on uusi toiminnallisuus, joka viitoittaa tietä tuotekehityksen toimintatavoista 3D CADillä ja antaa silmäyksen tuleviin Creo Parametricin ominaisuuksiin. Creo Parametric 4.0 M020 julkaisussa fyysisen ja virtuaalisen tuotteen liitto syvenee Creo Product Insight laajennuksen myötä.

Jos AR on lupauksia antava teknologia yrityksellenne, niin suosittelen kokeilemaan ilmaiseksi PTC:n tuotta nimeltä ThingWorx Studio. Tämä sovelluskehitysympäristö laajentaa AR mallien toiminnallisuutta ja mahdollistaa Creo Parametric sekä Creo View että Creo Illustrate mallien käytön osana AR sovellustasi. Voit lisätä nappeja, interaktiivisuutta, videoita, ääniä ja linkkejä AR sovellusten välille. Voit myös julkaista fyysisen tuotteen mittausdataa osana AR elämystäsi - ThingWorkx studiosta löytyy valmiita sovelluskomponentteja tämän tekemiseen.

Päivän vinkki on siis: Hanki ilmainen koekäyttö ThingWorx Studioon ja olet laajennetun todellisuuden eturintamassa!

https://www.ThingWorx.com/platforms/ThingWorx-studio/

ThingWorx Studioon löytyy paljon ilmaista ohjeistusta ja materiaalia. AR sovellusten tekeminen on helppo aloittaa. Ilmaisella koekäytöllä saat myös pääsyn Creo Illustrate ohjelmistoon, jota käytetään animointien ja 3D illustrointien lisäämiseen AR sovellukseesi.

Valitse AR malli.

Laajennettu todellisuus sekä liitos digitaalisen ja fyysisen tuotteen välillä on osa IoT kehitystä (tai neljättä teollista vallankumosta, miksi ikinä sitä haluatkaan kutsua). Nyt on hyvä hetki tarttua tilaisuteen ja kokeilla uusien teknologioiden tuomia mahdollisuuksia.

Odotan kovasti Creo 4.0 M020 ja Creo Product Insight julkaisua. Lisää tästä aiheesta syksymmällä!

Terveisin,
Lars Björs

Yhteystiedot
PDSVision
Tampere
Kalevantie 2
33100 Tampere
Finland
info@pdsvision.fi
+358 20 7401 730
Tietosuojakäytäntö
Copyright © PDSVision